Getuige voor je huwelijk kiezen

getuige kiezen huwelijk

Een getuige voor je huwelijk kiezen is een erg leuke taak, maar soms ook erg lastig. Een getuige op je huwelijk is echter werkelijk onmisbaar. Zonder handtekening van jullie getuigen gaat het hele huwelijk namelijk niet door. Maar hoe kies je nou een getuige voor je huwelijk en wat doet zo iemand nou precies op jullie huwelijk?

Het is wettelijk verplicht om een getuige te hebben bij een huwelijk. Het minimaal aantal is twee en het maximaal aantal is vier. Zo kunnen jullie beide twee getuigen voor het huwelijk kiezen, je kunt dus twee personen gelukkig maken met deze belangrijke rol op jullie huwelijk.

Wat doet een getuige precies?

Een getuige voor je huwelijk kiezen is leuk, maar wat doet zo iemand precies? Op jullie huwelijk ondertekenen de getuigen de trouwakte. Zij geven hierdoor aan dat ze aanwezig waren op jullie huwelijk, en dat ze er getuige van zijn geweest dat de bruid en bruidegom beide hebben ingestemd met het huwelijk. Ook kunnen zij, wanneer de trouwakte verloren gaat, bevestigen dat jullie echt getrouwd zijn. Je hebt dus echt een getuige nodig op je huwelijk!

Maar naast het wettelijke en verplichte gedeelte, kan zo’n uitverkorene veel meer betekenen op jullie huwelijk. Laat hen bijvoorbeeld de ringen dragen of het vrijgezellenfeest organiseren. Ook kun je ze om hulp en advies vragen gedurende het plannen van de bruiloft. Dit is een erg verantwoordelijke taak, dus zorg ervoor dat je hier wel de juiste persoon voor kiest! Soms worden getuigen ook uitgekozen als ceremoniemeester op een bruiloft.

Meestal geven de getuigen op het huwelijksfeest een speech over de bruid en/of bruidegom. Ze vertellen dan vaak eerst wat gênante en grappige verhalen om het ijs te breken en de aanwezigen te amuseren, waarna ze het pasgetrouwde stel feliciteren met hun kersverse huwelijk.

Wie kies je als getuige?

Maar dan komt de brandende vraag, wie kies je als getuige voor jullie huwelijk? Er staan vast veel vrienden, vriendinnen en familieleden te springen om deze taak op zich te nemen, maar je moet je slechts beperken tot twee. Ben niet bang dat je iemand kwetst wanneer je diegene als getuige voor je huwelijk kiest, leg gewoon rustig uit waarom je keuze niet op hem/haar is gevallen en dat dit hen niet onbelangrijk maakt. Desnoods geef je hen een andere taak rondom de bruiloft, er moet namelijk genoeg gebeuren voor jullie grote dag aanbreekt!

Houdt er verder rekening mee dat de gekozen getuige op jullie huwelijk meerderjarig is, als dit niet het geval is telt de handtekening op de trouwakte namelijk niet. Meestal wordt er iemand uitgekozen voor deze rol die jullie beide goed kent, denk aan een vriend of familielid. De rol van getuige op een huwelijk wordt vaak als een grote eer gezien, denk dus goed na over wie jouw getuige wordt! Overigens is het leuk om de getuigen na het huwelijk als bedankje een leuk cadeautje te geven als aandenken.

Comments are closed.