Samenlevingscontract ontbinden

Jullie samenlevingscontract ontbinden. Het is een onderwerp waar je, als je gaat samenwonen, liever niet aan denkt. Toch is het verstandig om te weten hoe een je een samenlevingscontract ontbinden kan.

Wanneer je gaat samenwonen gaan jullie beide natuurlijk voor de perfecte toekomst samen! Natuurlijk gaan jullie hiervoor, anders zouden jullie nooit een samenlevingscontract aangegaan zijn. Maar er kan altijd iets gebeuren waardoor het samenlevingscontract ontbonden moet worden. Ben er daarom op voorbereid en weet wat er bij komt kijken als je een samenlevingscontract ontbinden moet.

Een samenlevingscontract ontbinden

Het is mogelijk om een samenlevingscontract te ontbinden, vaak is dit zelfs relatief eenvoudig. Wanneer jullie namelijk stoppen met samenwonen, zal het samenlevingscontract automatisch beëindigd worden. Vaak is er voor het beëindigen van een samenlevingscontract zelfs geen notaris nodig, wel moet vaak één van de twee een aangetekende brief sturen naar de partner. In deze brief wordt dan vermeld dat het samenlevingscontract beëindigt wordt.

Lastige situaties voor samenlevingscontract ontbinden

Wanneer je echter samen met je partner een huis gekocht hebt, kan het anders liggen wat betreft het ontbinden van het samenlevingscontract. Dit geldt ook wanneer jij en je partner minderjarige kinderen hebben of een eigen vermogen opgebouwd hebben samen. Lees hier wat je in deze situaties kunt doen om het samenlevingscontract toch te ontbinden.

Als jullie samen een huis gekocht hebben moet één van jullie de aansprakelijkheid van de hypotheek afgezegd moeten worden en/of een deel van de waarde van het gekochte huis ontvangen. Dit kan tot ruzie leiden wanneer dit niet duidelijk vermeldt staat in het opgestelde samenlevingscontract, dus check dit van te voren altijd en maak duidelijke afspraken hierover.

Hebben jullie samen een eigen vermogen opgebouwd? Maak dan goede afspraken over de verdeling hiervan. Deze afspraken horen van te voren goed vast te staan in het samenlevingscontract.

Het kan ook zijn dat jullie minderjarige kinderen hebben. Maak in dit geval afspraken over de opvoeding en kinderalimentatie. Neem deze afspraken op in een ouderschapsplan.

Comments are closed.