Samenwonen en geldzaken

geldzaken

Samenwonen is een ontzettend leuk vooruitzicht, maar er moet ook rekening gehouden worden met geldzaken. Wanneer er plannen zijn om te gaan samenwonen, is het verstandig om van te voren om de tafel te gaan zitten om de geldzaken te bespreken. Dit om te voorkomen dat er problemen ontstaan met geld, als jullie al samenwonen.

Er moet veel betaald worden wanneer je gaat samenwonen. Denk alleen al aan de huur, boodschappen, internet, tv en telefoon-aansluiting etc. Op dit moment hebben we het nog niet over rekeningen van de sportclub of mobiele telefonie. Al deze uitgaven moeten op een eerlijke manier verdeeld worden, want problemen over geldzaken willen jullie natuurlijk vermijden.

Verschillende soorten uitgaven

Er zijn verschillende soorten uitgaven waar je tijdens het samenwonen rekening mee moet houden. Dit zijn de vaste lasten, huishoudelijke uitgaven en reserveringsuitgaven. Onder de vaste lasten wordt de huur, verzekeringen, inboedelverzekering, gas/water/licht e.d. betaald. Deze lasten komen elke maand terug, en kunnen dus met vaste regelmaat betaald worden. De huishoudelijke uitgaven zijn de boodschappen en de reserveringsuitgaven zijn kleding, vakantie en spaargeld voor als er iets gerepareerd of vervangen moet worden.

Deze geldzaken kun je natuurlijk verdelen, maar het is verstandig om alleen de vaste lasten en huishoudelijke uitgaven te delen. De reserveringskosten zijn namelijk voornamelijk voor jezelf. Denk hierbij aan kleding, uitgaan etc. Zorg er wel voor dat jullie voor vakantie of vervanging/reparatie van bepaalde apparatuur een spaarpotje hebben, zodat jullie niet voor onverwachte kosten komen te staan.

Afspraken maken

Maak met de partner waarmee je gaat samenwonen duidelijke afspraken over geldzaken. Spreek samen af wat jullie onder persoonlijke en onder gezamenlijke uitgaven vinden passen. Maak een goede en eerlijke verdeling, en zorg er voor dat jullie beide genoeg overhouden voor persoonlijke uitgaven. Als de een meer verdiend dan de ander, houdt hier dan rekening mee als je gaat samenwonen.

Als je gaat samenwonen is het aan te raden om de gezamenlijke kosten te verdelen. Dit zijn de vaste lasten en de huishoudelijke uitgaven. Open een gezamenlijke rekening, zorg voor twee bankpasjes en stort elke maand een afgesproken bedrag voor de gezamenlijke uitgaven. Op deze manier kunnen jullie beide de rekening in de gaten houden, en misschien houden jullie nog wel geld over om te sparen.

Comments are closed.