Hoe biefstuk bakken?

Heb je een heerlijke biefstuk gekocht en wil je weten hoe je deze perfect kunt bakken? Dit hoeft niet moeilijk te zijn, maar toch kan je biefstuk al snel te lang gebakken zijn. Daarom helpen wij jou met de volgende tips zodat jij na het lezen van deze tips de perfecte biefstuk kunt bakken! 

Het is belangrijk dat je goed kwalitatief vlees koopt, de voorkeur heeft dan ook biefstuk van de slager in plaats van de supermarkt. Je betaalt vaak dan wel iets meer voor je biefstuk, maar vaak scheelt dit niet heel erg veel en het stuk vlees is van een veel betere kwaliteit! De biefstuk bakken gaat dan ook vaak gemakkelijker.

Goede bereiding biefstuk bakken

Wat erg belangrijk is voordat je begint, is dat je de biefstuk op kamertemperatuur laat komen voordat je deze gaat bakken. Leg de biefstuk daarom een uurtje voor bereiding op de aanrecht om deze op temperatuur te laten komen. Vervolgens is het verstandig om de biefstuk op smaak te brengen met wat zout en peper, doe dit voordat je de biefstuk gaat bakken.

Vervolgens verhit je boter in de pan en laat je deze goed heet worden. Pas als de boter bruin is leg je de biefstuk in de pan. Laat deze ongeveer 2 minuten bakken aan elke kant zodat deze een lekker bruin korstje krijgt.

Hierna haal je de biefstuk uit de pan en laat je deze rusten in aluminiumfolie. Hiermee voorkom je dat er tijdens het snijden sappen over je bord vloeien die zich eventueel mengen met andere etenswaren op je bord.

* Deze 2 minuten zijn gebaseerd op een biefstuk van normale dikte (2,5 cm.) en voor het bakken van een medium biefstuk. Wanneer het vlees dikker is, of je deze graag ‘well done’ gebakken hebt, kun je deze langer in de pan laten bakken.

Verschillende bereidingswijzes biefstuk bakken

De meeste mensen houden er van om hun biefstuk medium gebakken te hebben. Maar welke bereidingswijzes heb je nog meer voor biefstuk bakken?

Je kunt je biefstuk op de volgende bereidingswijzen bakken:

  • Rare, dan is je biefstuk bijna rauw
  • Medium rare, rood van binnen
  • Medium, alleen de kern van de biefstuk is nog rood
  • Well done, je biefstuk is doorbakken

Biefstuk in de oven bereiden

Naast een biefstuk bakken is het ook mogelijk om deze in de oven te bereiden. Schroei de biefstuk even aan beide kanten dicht en leg deze in een met aluminiumfolie bedekte schaal in een voorverwarmde oven van ongeveer 160 graden. Laat een stuk biefstuk van 250 gram voor bereidingswijze medium ruim 5 minuten in de oven staan.

Comments are closed.