Wat is een starterslening?

samenwonen2

Wanneer je gaat samenwonen en voor een koopwoning kiest, kun je soms een extra lening krijgen bovenop je hypotheek. Dit noemen ze ook wel de starterslening. Een starterslening is erg handig omdat je nu misschien nog geen hypotheek kunt betalen, maar over een paar jaar wel. Met de starterslening kun je dus gaan samenwonen in je droomhuis, zonder dat je geen rooie rotcent overhoudt. Er zijn ongeveer 200 gemeenten in Nederland die aan startersleningen doen.

Op internet kun je zoeken welke gemeenten allemaal voldoen aan een starterslening en ook een starterslening berekenen. Gemeenten kunnen zelf bepalen of ze deze lening aanbieden, de lokale woningmarkt speelt hierbij een rol. Er zijn wel voorwaarden waar je aan moet voldoen om een starterslening te krijgen, maar die voorwaarden bepaald de gemeente ook zelf.

Wat houdt een starterslening in?

Wanneer je een starterslening afsluit als je gaat samenwonen, betekent dit dat de lening het bedrag overbrugt dat je mist als je wilt gaat lenen. Door de starterslening gaat dus het maximale bedrag dat je kunt lenen omhoog, waardoor je dus een woning kunt kopen die in principe boven je budget ligt. De eerste drie jaar betaal je geen rente of aflossing op deze lening omdat je een ‘starter’ bent.

Wanneer je inkomen genoeg is gestegen ga je rente en aflossing betalen. Als dit niet het geval is kun je een hertoetsing aanvragen, op dat moment is het de bedoeling dat je een maandlast gaat betalen die bij je inkomen past.

Hoe hoog is de starterslening?

De hoogte van de starterslening hangt van een paar factoren af. Zo speelt je inkomen een rol, de waarde van je eigen vermogen, en de voorwaarden van je gemeenten. Check altijd van te voren of de gemeente waar jullie in willen gaan samenwonen aan startersleningen voldoet, zo voorkom je teleurstellingen. Verder kun je gemakkelijk de starterslening berekenen wanneer je hier recht op hebt.

Comments are closed.