Kiezen voor een huurwoning

Het is soms lastig om te kiezen voor een huur- of koopwoning. Een huurwoning kan financieel misschien wat gemakkelijker zijn (of lijken), maar meestal woon je langer in een koopwoning. Hoe weet je nou wat het beste bij jullie (financiële plaatje) past?

Als je nog geen woning op het oog hebt, en ook nog geen idee hebt of je voor een huur- of koopwoning wilt gaan, is het verstandig om even wat voor- en nadelen op een rijtje te zetten. In dit artikel vind je de voor- en nadelen van het huren van een woning.

Voordelen van een huurwoning

Wat toch wel een groot voordeel is van een huurwoning, is dat je de huur elk moment op kunt zeggen. Er staat natuurlijk wel in je huurcontract hoe lang je dit van te voren moet doen, maar in principe kun je de huur van je huurwoning elk moment opzeggen. Je hoeft niet te wachten tot de verhuurder een nieuwe huurder gevonden heeft voor de woning.

Wat ook een voordeel is van een huurwoning is dat je het onderhoud en bepaalde reparaties niet zelf hoeft te betalen. Als je huurt kun je voor onderhoud en reparaties altijd de verhuurder bellen die dit voor je regelen en betalen.

Nadelen van een huurwoning

Toch zitten er ook nadelen aan het huren van een woning. Zo kunnen de huurprijzen jaarlijks stijgen zonder dat jij er als huurder iets aan kunt veranderen. Ook bouw je geen eigen vermogen op via de woning als je er voor kiest om te gaan huren.

Wat ook nadelen zijn van een huurwoning is dat als je de woning verbouwd/verbeterd altijd toestemming moet vragen aan de verhuurder. Ook kan het zo zijn dat als je verhuist, je de woning in de oorspronkelijke staat moet terugbrengen. Dit kunnen obstakels zijn als je kiest voor een huurwoning.

Kiezen voor huurwoning

Wanneer jullie er uit zijn, en gaan kiezen voor een huurwoning, kunnen jullie je gaan richten op wat jullie willen. Jullie kunnen samen een lijst opstellen van de eisen die jullie stellen aan de huurwoning. Denk bijvoorbeeld aan de volgende stappen:

  • Hoe groot moet de huurwoning ongeveer zijn
  • Willen jullie dat de huurwoning een tuin/balkon heeft
  • Hoe hoog mag de huurprijs maximaal zijn
  • Willen jullie een huurwoning met bad of is een douche voldoende
  • In welke stad/wijk willen jullie wonen
  • Moet de huurwoning een garage hebben
  • Hoeveel slaapkamers willen jullie

Dit zijn slechts enkele eisen die je aan een huurwoning kunt stellen. Het is belangrijk dat jullie beide een opsomming maken van eisen die jullie aan de huurwoning stellen, dit zoekt namelijk een stuk gemakkelijker. Via Direct Wonen kun je vaak snel aan een huurwoning komen. Deze website laat jullie in een oogopslag zien welke huurwoningen waar beschikbaar zijn.

Comments are closed.