Samenlevingscontract

Een samenlevingscontract opstellen wanneer je gaat samenwonen is verstandig. Het is natuurlijk een heerlijk gevoel als je besluit om te gaan samenwonen. Je wilt er niet aan denken dat het mis kan gaan, want het gaat natuurlijk gewoon goed komen met jullie. Het samenwonen is voor veel stellen een test, maar jullie zijn er van overtuigd dat jullie deze test met vlag en wimpel behalen.

Toch is het zo gek nog niet om na te denken over het opstellen van een samenlevingscontract. Een samenlevingscontract klinkt erg officieel en vandaar dat je misschien al snel denkt dat dit overbodig is. Niets is echter minder waar. Je wilt natuurlijk allemaal het scenario ‘CD van jou, CD van mij’ vermijden.

Een samenlevingscontract is namelijk een contract waarin afspraken staan over jullie samenwonen. Wie betaald wat en welke spullen zijn van wie. Een samenlevingscontract kun je officieel laten opstellen door een notaris, maar je kunt er ook voor kiezen om dit samen op te stellen. Als jullie er beide een handtekening onder zetten is dit ook voldoende als samenlevingsovereenkomst.

Welke punten vermeld je in een samenlevingscontract?

In principe kunnen jullie zelf een samenlevingscontract opstellen zonder notaris. Het is wel handig om een samenlevingscontract of samenlevingsovereenkomst op te stellen. Het heeft niets met het vertrouwen in je relatie te maken, maar puur voor het financiële plaatje.

Vermeld in je samenlevingscontract precies welke spullen van wie zijn. Als er iets gebeurt tussen jullie zal dit samenlevingscontract duidelijkheid scheppen wat van wie is. Hebben jullie alles samen gekocht? Beschrijf dan wat jullie hebben uitgegeven zodat het makkelijk uit te rekenen is hoeveel de een de ander verschuldigd is als het mis gaat.

Wat je ook in je samenlevingscontract moet vermelden is het kostenplaatje. Hoe verdelen jullie de kosten van jullie woning en het gas, water en licht? Betalen jullie alles samen of betaald de één meer dan de ander? Dit is belangrijk om zwart op wit op te schrijven.

Wat als het misgaat?

Nogmaals, je wilt er natuurlijk niet aan denken. Toch is het verstandig om het ‘wat als’ scenario even op te noemen. Vermeld in het samenlevingscontract wat jullie doen als het misgaat. Wie blijft er in het huis wonen of gaan jullie er beide uit? Wie krijgt welke spullen, of krijgt degene een bedrag mee wat de spullen waard zijn etc. Het is verstandig om dit te bespreken voordat het mis gaat, want dan verlopen gesprekken meestal niet meer zo soepeltjes.

Vermeld dit allemaal in één keer duidelijk in het samenlevingscontract. Lees alles goed na en laat het contract desnoods door ouders, vrienden of bekenden nalezen. Zijn jullie het beide eens met het samenlevingscontract? Zet dan beide je handtekening onder het de verbintenis en focus je weer op de leuke dingen. Jullie gaan tenslotte officieel samenwonen!

Comments are closed.