Valkuilen als je gaat samenwonen

Wanneer je gaat samenwonen moet je rekening houden met een paar valkuilen. Veel jongeren die gaan samenwonen maken de klassieke ‘beginnersfouten’ als ze gaan samenwonen. Dit willen jullie natuurlijk ontwijken!

Om jullie te behoeden voor de klassieke valkuilen voor het samenwonen, hebben wij hier een aantal tips beschreven. Maar wat jullie vooral niet moeten vergeten als jullie samenwonen is het communiceren met elkaar, dit is het belangrijkste wat er is!

Valkuil 1: Geldproblemen

Dit is nog steeds de grootste valkuil tijdens het samenwonen, geld. Zorg er voor dat jullie voor het samenwonen al afspraken maken over het geld. Gaan jullie alles gezamelijk betalen? Houden jullie nog een eigen rekening? Sparen jullie per maand een bedrag voor nieuwe spulletjes, vakantie e.d.? Maak hier voor het samenwonen goede afspraken over zodat jullie hier geen ruzie over krijgen. En het belangrijkste, red je het een keer niet? Meldt dit dan eerlijk aan je partner en verzin samen een oplossing!

Valkuil 2: Richt samen in

Wat is er nou fijner dan thuiskomen in je eigen huisje? Niets toch! Het is belangrijk dat jullie je alletwee fijn voelen in jullie woning als je gaat samenwonen. Zorg er daarom voor dat jullie samen de inrichting doen van jullie wonen. Trek er samen op uit en struin internet/woonboulevards af op zoek naar spullen die jullie alletwee leuk vinden.

Als jullie beide al op jezelf wonen kan het zijn dat jullie nu alles dubbel hebben. Beslis voor jullie gaan samenwonen welke spullen van wie meegenomen worden naar jullie nieuwe huis. Zo zorgen jullie er voor dat het samenwonen voor jullie beide geslaagd wordt en jullie alletwee een aandeel hebben in het huis.

Valkuil 3: Verdeel huishoudelijke taken

Wat bij samenwonen vaak een valkuil kan zijn, is de verdeling van de huishoudelijke taken. Niemand heeft zin om te stofzuigen, de ramen te zemen of de was te doen, echter moet het wel gebeuren. Spreek samen af wie welke taak op zich neemt en help elkaar af en toe een handje. Samen de afwas doen kan ook heel leuk zijn!

Valkuil 4: Ben niet altijd samen

Dat jullie gaan samenwonen, wil niet betekenen dat jullie geen tijd meer met anderen kunnen doorbrengen. Jullie moeten er beide voor zorgen dat jullie nog een eigen leven leiden. Zorg er dus voor dat jullie je hobby’s en vrienden niet laten verwateren. Als je een keer een leuke avond met vrienden hebt gehad, heb je tenminste weer iets leuks te vertellen thuis!

Valkuil 5: Accepteer je partner op alle fronten

Wanneer je samenwoont kom je er achter dat je partner ook vervelende eigenschappen heeft. Deze vervelende eigenschappen wil je natuurlijk het liefst veranderen, maar accepteer dat dit niet kan. Niemand is perfect, ook jij niet! Blijf communiceren als je iets niet leuk vindt wat je partner doet of juist niet doet. Eerlijkheid duurt het langst, echt waar!

Valkuil 6: Keep on dating!

Samenwonen is heerlijk, maar zorg er wel voor dat het leuk blijft tussen jullie. Het laatste wat jullie willen is dat jullie relatie is een sleur beland door het samenwonen! Blijf daarom spontane leuke uitjes plannen en doen met elkaar, zorg dat jullie hier allebei tijd voor vrijmaken. Ook al is het soms gemakkelijker om thuis te blijven en op de bank te hangen, blijf er lekker tussenuit gaan met zijn tweeën en dingen ondernemen!

Comments are closed.