Voorbeeld samenlevingscontract opstellen

Een samenlevingscontract voorbeeld inzien? Wanneer je gaat samenwonen is het opstellen van een samenlevingscontract verstandig. In een samenlevingscontract leg je een aantal zaken vast die erg belangrijk zijn omtrent jullie woning en inboedel. Een samenlevingscontract opstellen als je gaat samenwonen is niet verplicht, maar wel noodzakelijk voor het maken van afspraken op erfrechtelijk gebied.

In een samenlevingscontract staan afspraken die jij en je partner waarmee je gaat samenwonen hebben gemaakt. Je kunt dit samenlevingscontract samen opstellen, of laten opstellen door een notaris. In dit samenlevingscontract zet je bijvoorbeeld afspraken over het verdelen van de inkomsten en het betalen van de vaste lasten en huishoudelijke kosten. Een samenwerkingscontract opstellen door een notaris kost geld, vandaar dat jullie dit ook samen kunnen doen. Gebruik de volgende tips als voorbeeld van een samenlevingscontract als jullie gaan samenwonen.

Punten samenlevingscontract voorbeeld

De volgende punten kun je opnemen in het voorbeeld samenlevingscontract:

  • In hoeverre delen jullie eigen inkomsten?
  • Is de woning van jullie beide?
  • Wat valt er volgens jullie onder de huishoudelijke kosten
  • Wat gebeurt er als de één meer aan de financiering van de woning bijdraagt dan de ander?
  • Hoe verdelen jullie de huishoudelijke kosten?

Hoe zit het met de inkomsten, uitgaven en eigendommen?

Het is verstandig om van te voren goed af te spreken of jullie beide de helft van de vaste lasten, huishoudelijke kosten etc. betalen, of dat jullie dit op een andere manier oplossen. Ook deze punten moet je niet vergeten in het samenlevingscontract voorbeeld op te nemen.Verder is het verstandig om goede afspraken te maken over de inboedel van jullie woning. Nemen jullie bijvoorbeeld spullen mee uit jullie ouderlijk/vorige huis? Leg dan zwart op wit vast welke spullen dit zijn en van wie deze zijn zodat jullie makkelijk kunnen aantonen welke spullen gemeenschappelijk en persoonlijk eigendom zijn.

Gaan jullie samen op pad om leuke nieuwe spullen te kopen? Neem dan in het samenlevingscontract op welke spullen hierbij horen, en hoe jullie dit betaald hebben. Wanneer jullie deze inboedel van de gezamenlijke rekening betalen, schrijf er dan de kosten van de spullen bij.

Verdere zaken

Verder is het belangrijk dat jullie zwart op wit in het samenlevingscontract zetten wat er gebeurt als jullie uit elkaar gaan. Wie blijft er in de woning en hoe worden de gemeenschappelijke goederen verdeeld? Moet de persoon die uit de woning vertrekt ook nog een bijdrage leveren aan de verhuis- en herinrichtingskosten van de ander etc? Ook is het belangrijk dat jullie in het samenlevingscontract opnemen wat er gebeurt als één van jullie overlijdt. Jullie willen hier natuurlijk niet aan denken, maar je weet nooit wat er kan gebeuren. Ben op alles voorbereid zodat jullie niet voor onaangename verrassingen komen te staan!

Wanneer jullie ervoor kiezen om het samenlevingscontract te laten opstellen door een notaris, kunnen de prijzen voor het samenlevingscontract liggen tussen de 300 en 500 euro.

Comments are closed.