Kosten huurwoning

Wanneer jullie kiezen voor een huurwoning is het verstandig om te weten welke kosten een huurwoning allemaal met zich meebrengt. Een huurwoning heeft namelijk vaste lasten per maand, maar welke lasten zijn dat nou eigenlijk?

Kale huurprijs

De kosten voor een huurwoning zijn eigenlijk vrij simpel uit te leggen. In principe betaald de huurder een kale huurprijs aan de verhuurder. De kale huurprijs is het bedrag dat je als huurder betaald voor de huurwoning.

Servicekosten

Daarnaast betaal je als huurder nog servicekosten aan de verhuurder. Onder de servicekosten worden vaak de volgende dingen verstaan:

  • Onderhoud
  • Schilderwerk
  • Verlichting aan het gebouw
  • Geld voor de huismeester

De servicekosten zijn vaak verschillend per huurwoning. Het kan zijn dat je bij de ene huurwoning 20 euro aan servicekosten per maand betaald, en bij de andere huurwoning 35 euro. Dit hangt af van hoeveel en welke service de verhuurder allemaal verleend aan jou als huurder.

Nutsvoorzieningen

Daarnaast komen ook nog de zogenoemde nutsvoorzieningen. Onder de nutsvoorzieningen moet je water, gas, licht en internet rekenen. Deze kosten komen (in de meeste gevallen) nog los bij de huurprijs erbij. In studentenwoningen is dit vaak niet het geval, maar in gewone huurwoningen moet de huurder deze nutsvoorzieningen zelf betalen.

Comments are closed.