Kiezen voor een koopwoning

Besloten om te gaan samenwonen? Dit is natuurlijk erg goed nieuws en jullie willen natuurlijk niets liever dan deze wens zo snel mogelijk verwezenlijken! Maar nu komen de vragen, want wie/wat/waar/hoe willen jullie gaan samenwonen?

Als jullie kiezen voor een koopwoning is het belangrijk dat je de voor- en nadelen van een koopwoning op een rijtje zet. Het kopen van een woning heeft een aantal voordelen ten opzichte van huren, maar ook nadelen. In dit artikel vind je de voor- en nadelen van een koopwoning.

Voordelen koopwoning

Wanneer jullie kiezen voor een koopwoning heeft dat een aantal grote voordelen. Het is onder andere mogelijk om voor een langere tijd dezelfde maandlasten te hebben. Wanneer de hypotheek afgelost is, is de koopwoning helemaal van jullie en de hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar.

Buiten deze voordelen van een koopwoning om, is het ook fijn dat alles wat er in de koopwoning gebeurd, ook voor jullie is. De waarde van jullie koopwoning kan hierdoor stijgen en zodra jullie er voor kiezen om te verhuizen, hoeft de woning niet meer omgebouwd te worden naar de oorspronkelijke staat.

Nadelen koopwoning

Toch zitten er buiten al deze voordelen ook nadelen aan het kopen van een woning. Zo moeten jullie bij een koopwoning een opstalverzekering afsluiten en krijgen jullie te maken met een eigenwoningforfait.

Verder moeten ook reparaties en andere onderhoudszaken aan de koopwoning door jullie zelf betaald en geregeld worden. Bij een huurwoning draaien jullie niet voor deze kosten op.

Maak geen overhaaste keuzes als jullie gaan samenwonen. Bekijk anders eerst de mogelijkheden, wat is er voor jullie mogelijk. Welke woningen zijn er allemaal voor jullie beschikbaar in de buurt? Dit kan te maken hebben met hoe lang dat jullie ingeschreven staan etc.
Misschien zien jullie een leuke koopwoning of juist een leuke huurwoning. Weeg dan nogmaals de voor- en nadelen tegen elkaar af en kijk wat het beste bij jullie past. Het belangrijkste is dat jullie beide gelukkig zijn met de keuze die jullie maken, jullie gaan tenslotte samenwonen.

Comments are closed.