Een ei koken

eikoken
Een ei koken, daar begint het allemaal mee wanneer je voor het eerst de keuken induikt. Wanneer je een echte keukenprins of keukenprinses wilt worden, moet je niet beginnen met moeilijke recepten van Jamie Oliver of Gordon Ramsey. Het begint allemaal bij de basis, zoals een simpel ei koken.

Je zult denken, een ei koken is simpel, maar dit is alles behalve waar. Nog steeds hebben veel mensen moeite met het koken van een ei, dus zo gemakkelijk is het niet. Je zult het misschien niet denken, maar er kan erg veel mis gaan bij het koken van eieren. Vandaar dat wij jou graag willen helpen om dit klusje goed te klaren!

Hoe lang ei koken?

Zo begint het allemaal al bij de eerste vraag; ‘Hoe lang moet een ei koken?’ De kooktijd van een ei hangt er ook vanaf hoe je het ei wilt hebben. Een hardgekookt ei moet namelijk langer koken dan een zachtgekookt ei. Hier onder zie je de kooktijd van een ei zacht, of hardgekookt. Een paar minuten te lang of te kort kan al funest zijn dus gebruik een eierwekker om er voor te zorgen dat je het ei niet te lang of kort laat doorkoken!

Kooktijd zacht ei

Wanneer iemand om een zachtgekookt ei vraagt, en je geeft een harde, zal deze persoon niet blij zijn. Andersom overigens ook niet. Daarom is het belangrijk dat je het ei niet te lang kookt wanneer je een zacht eitje wilt.

Zorg er bij een zachtgekookt ei voor dat deze 4 minuten kookt. Wanneer het ei klaar is met koken, moet je niet te lang wachten met eten, dan wordt het ei namelijk alsnog hard. De kooktijd voor een zacht ei is 4 minuten.

Kooktijd hard ei

Wil je een hardgekookt ei? Dan is de kooktijd langer dan 4 minuten. Een hardgekookt ei duurt ongeveer 7 minuten. Je brengt het water, met het ei er in, aan de kook en laat deze vervolgens 7 minuten zachtjes koken. Na het koken van het ei wil je uiteraard zeker weten dat deze hard is, laat deze daarom even ‘schrikken’ onder koud water.

Tip: Deze kooktijd voor eieren is geschikt voor eieren van middelgrote. Heb je een groot ei, laat deze dan langer koken, heb je een klein ei, kook deze dan korter.

Comments are closed.